Награди 2017/2018 г.

 

Сребърни медали от турнир по боче

за учениците от СУ „Св. св. Кирил и Методий” – Бургас

 

На 14-15 юни 2018 год. в град Плевен се състоя  XIII национален турнир по боче, организиран от Спешъл Олимпикс България и Община Плевен. Участници в спортното мероприятие бяха състезатели от София, Благоевград, Сливен, Бургас, Добрич, Плевен и др. Учениците от СУ „Св. св. Кирил и Методий” – Бургас завоюваха общо пет сребърни медала в различните дивизии и спечелиха вицешампионската титла в класирането. Въпреки че част от бургаските спортисти  бяха  дебютанти в състезанието, те се представиха блестящо и при изключителна конкуренция спечелиха среброто. Отборът бе воден от ръководителите Марияна Георгиева, старши ресурсен учител и треньор по боче и Светла Тодорова, логопед в училището.

„Боче” е игра с богата история, създадена в Италия. Разпространена е в Европа от римските воини и наподобява кърлинг. Играе се с керамични топки. Отборите са два, с по четири топки с различен цвят, а целта е една малка топка, наречена „палина”. До нея останалите боче топки трябва да стигнат на най-близко разстояние. За играта се изисква концентрация, но не е необходимо физическо натоварване.

СУ „Св. св. Кирил и Методий” е първото и единствено до момента бургаско училище, което разполага със свой отбор по боче, а отскоро и със свое игрище по боче.

          

Награди:

  1. Венцислав Радков Иванов – X „б” клас, сребърен медал и сертификат
  2. Радослав Деянов Керемидчиев – IX „в” клас, сребърен медал и сертификат
  3. Димитър Димов Митрев – VIII „б” клас, сребърен медал и сертификат
  4. Таня Добринова Вълчева - IX „в” клас, сребърен медал и сертификат
  5. Хатче Хюсеин Халил - IX „г” клас, сребърен медал и сертификат

 

СУ „Св. св. Кирил и Методий”, град Бургас – купа за второ място и сертификат за признателност

 


 

Седмо състезание за Купата на Природонаучния музей

 

Състезанието е под надслов „Биоразнообразието – какво знаем за него“.

Цели на състезанието:

Предоставя възможност за изява на ученици от V до XII клас със задълбочени знания и засилен интерес към природните науки.

Дава възможност на учениците да покажат оригинално мислене.

Дава възможност на училищата в града да сравнят знанията си в областта на биологията и екологията.

Учениците от VI В клас: Гергана Ковачева, Йоанна Василева, Теодора Попова и  Шенай Абдрахим, с ръководител Грета Стоянова – старши учител по Биология и здравно образование, се  класираха на първо място. Всеки участник получи индивидуална грамота и подаръци от организаторите.

Според регламента на състезанието, всеки отбор  получава карта на Морската градина с определен маршрут, който трябва да следва. На определени места  трябва да спре и да разреши поставената задача. При правилно решена задача  получава плик, в който  има част от ребус. Отборите трябва да минат през всички пунктове, да решат всички задачи и  да сглобят ребуса.

Гергана Ковачева - първо място

Теодора Попова - първо място

Йоана Василева - първо място

Шенай Абдрахим - първо място


МАТЕМАТИКА БЕЗ ГРАНИЦИ

На пролетния кръг на Международното състезание "Математика без граници" възпитаниците от I-IV клас на СУ "Св. св. Кирил и Методий" завоюваха 23 медала - 1 златен, 10 сребърни и 12 бронзови.

 

          

Златен медал - Ваян Янков от II а клас

 


 

SPELLING BEЕ

          

На 28.04.2018г. в гр. София се проведе Националния  кръг на състезанието по правопис на английски език-Spelling Bee, организирано от фондация COR Plus и с подкрепата на фондация Америка за България. В него участваха най-добрите 32 деца, класирани на регионалните състезания по правопис на английски език, където тази година участваха 6600 деца от 311 училища. След двучасова оспорвана битка, ученикът на нашето училище - Здравко Калчев от 5г клас се класира седми. Гордеем се с него и му пожелаваме нови успехи!

 

          

 


 

Класирани творби от национален конкурс

 

Творбите на две ученички от СУ „Св. св. Кирил и Методий” – Бургас са отличени на Единадесетия национален  конкурс за  детска рисунка “Пролет върху листа” 2018 г. Събитието се организира от Община Кюстендил, съвместно с    Художествена галерия “Владимир Димитров – Майстора” и е част от Националния календар за изяви по интереси на МОН!

Конкурсът е утвърден форум на детското творчество и се радва на широка популярност. Хилядите детски рисунки го превръщат в представителна извадка за нивото на детското изкуство в България. Това е съвсем естествено, тъй като Кюстендил се е наложил като традиционно място за създаване и експониране на изкуство. Едновременно с конкурсa протичат и редица  културни събития, свързани с традиционния за град Кюстендил празник „Кюстендилска пролет“.

Темата „Пролет върху листа“ е свободна и креативна. Децата имат възможност да импровизират с различни изобразителни материали: акварел, темпера, маслени бои, пастел, апликации, мозайки, стъклописи, суха игла и различни смесени техники, и да създадат  пролетни пейзажи и натюрморти, цветя, фигурални композиции или свободни изображения в пролетна хармония.

През 2018 год.са получени 1012 детски творби. Сред тях са и тези на двете ученички от СУ „Св. св. Кирил и Методий” – Бургас. Под ръководството на ресурсния учител Марияна Георгиева те изработиха своите произведения с голямо желание. От всички изпратени произведения бяха подбрани и класирани най-добрите за участие в представителна изложба и получиха поощрителни награди.

Наградени ученици:

Микаела Николаева Александрова – VIII „а” клас, поощрителна награда – грамота и сувенири

Хатче Хюсеин Халил – IX „г” клас, поощрителна награда – грамота и сувенири

      

 

 


 

НАЦИОНАЛНИ УЧЕНИЧЕСКИ ИГРИ

В периода 26.04. – 29.04. 2018 г. ученици със специални образователни потребности от СУ „Св. св. Кирил и Методий” – Бургас се включиха в Националните ученически игри за ученици с увреден опорно–двигателен апарат и детска церебрална парализа, Стара Загора 2018, организирани от Българската параолимпийска асоциация. Отборът бе ръководен и подготвен от ресурсен учител Марияна Георгиева. В различните спортни дисциплини параолимпийците от училището завоюваха общо осем медала: 2 златни, 3 сребърни и 3 бронзови.

         

Наградени ученици:

Микаела Александрова, VIII „а“ клас спечели общо 3 медала – 1 златен: по лека атлетика /гладко бягане 100 м/  и  2 сребърни медала по лека атлетика/хвърляне на малка плътна топка/ и дартс.

Велизара Христова, IX „г“ клас завоюва общо 3 медала – 3 бронзови по лека атлетика/ гладко бягане 60 м, скок дължина от място и хвърляне на малка плътна топка/.

Венцислав Иванов, X „б“ клас се завърна с 2 медала – 1 златен по лека атлетика /гладко бягане 100м/ и 1 сребърен по лека атлетика /хвърляне на малка плътна топка/.

          

По спортовете бадминтон и тенис на маса при смесените двойки във втора възрастова група параолимпийците от  СУ „Св. св. Кирил и Методий” – Бургас се класираха на четвърто място.

         

За блестящото си представяне отборът на училището получи купа от Българската параолимпийска асоциация.

 


 
 Великденско Математическо състезание
 

На Великденско Математическо състезание, което се проведе на 21.04.2018 г. учениците от 3-ти клас при СУ "Св. св. Кирил и Методий"- Бургас, се представиха достойно и за пореден път взеха призови места. Отборно те се класираха на 3-то място в града и спечелиха купа, а третокласничката Александра Константинова Кондева (3-ти "В" клас) достойно защити титлата си на математик, като се класира четвърта в града на индивидуалното представяне. Продължавайте да преследвате върхове, скъпи ученици.

 
          
 

 

 Златни медали на Регионалните игри на Спешъл Олимпикс

 

   На 17 април 2018 год. в Спортен комплекс „Славейков” в град Бургас се проведоха Регионалните игри на Спешъл Олимпикс с ученици със и без специални образователни потребности. СУ „Св. св. Кирил и Методий” се представи с два отбора – по футбол и народна топка, ръководени от ресурсен учител Марияна Георгиева. Всички участници от училището се представиха блестящо и се класираха на първите места. В оспорваната футболна надпревара момчетата спечелиха златни медали, а момичетата завоюваха златните отличия по народна топка. На СУ „Св. св. Кирил и Методий” – Бургас бе връчен сертификат за признателност от Спешъл Олимпикс България . Кампанията „ДА ИГРАЕМ ЗАЕДНО” се подкрепя от УНИЦЕФ, Спешъл Олимпикс Европа, УЕФА, Български Футболен Съюз, Българска асоциация „Мини футбол“ и фондация „ПроСпорт“ по време на Европейска футболна седмица ‘2018.

                  

Участници в отбора по футбол и носители на златни медали:

  1. Мартин Димитров Тихолов – VIII „в” клас
  2. Радослав Деянов Керемидчиев – IX „в” клас
  3. Венцислав Радков Иванов – X „б” клас
  4. Йоан Христов Арабов – VI „в” клас
  5. Кирил Петров Бахчеванов - VI „в” клас
  6. Димитър Димов Трандев - VI „в” клас
  7. Златемир Георгиев Николов - VIII „а” клас

 

                 

Участници в отбора по народна топка и носители на златни медали:

  1. Микаела Николаева Александрова - VIII „а” клас
  2. Жаклин Евгениева Миткова - VIII „а” клас
  3. Таня Добринова Вълчева - IX „в” клас
  4. Хатче Хюсеин Халил - IX „г” клас
  5. Ния Аристомен Йорданова - VI „в” клас
  6. Милка Рачева Аргирова - VI „в” клас
  7. Теодора Станиславова Попова - VI „в” клас

 

Първо и второ място в Национална изложба - конкурс

          

На 20 април 2018 год. в Музея на гурбетчийското занаятчийство в град Лясковец, област Велико Търново се проведе официалното награждаване на класираните ученици на призови места в Националната изложба – конкурс на ученическото творчество „Заедно”. Конкурсът е организиран от НУ „Цани Гинчев” – град Лясковец и е част от Националния  календар за занимания по интереси на МОН. Конкурсът бе обявен за ученици със и без специални образователни потребности. На мероприятието присъства ресурсният учител в СУ „Св. св. Кирил и Методий” – Бургас Марияна Георгиева. Тя получи наградите на двама ученика от училището. Симеон Веселинов Панайтов от I „б” клас спечели първо място за своята творба, а Димитър Бориславов Кирчев от IV „г” клас получи второто място. Ръководител и на двамата бе Марияна Георгиева. Училището получи грамота за участие и купа за първо място в конкурса. Гости на мероприятието  бяха представители от РУО – Велико Търново и от Община Лясковец. Общият брой участници в конкурса е 1078 от 107 училища в 23 области.

          

 


Математика без граници

19 медала завоюваха учениците от начален етап на СУ "Св. св. Кирил и Методий" на международното състезание "Математика без граници-зима".

3 златни - Цвета Костадинова, Бианка Грозева, Максим Минев
 
8 сребърни - Ивон Михалева, Далина Куманова, Александър Ангелов, Калина Първанова, Роберт Томасян, Лъчезар Панайотов, Пламен Кличанов, Мартин Митаков
 
8 бронзови - Антони Стоев, Гергана Бакалбашиева, Георги Гаврилов, Иван Георгиев, Ралица Грънчарова, Николай Радев, Никола Янев, Мила Пашова.

 


XVI Национално състезание по Природни науки и екология 

 

Гергана Ковачева и Йоанна Василева от VI В клас на СУ „Св.св. Кирил и Методий“ гр. Бургас, с ръководител Грета Стоянова, представиха достойно себе си, училището и област Бургас в организираното от МОН и РУО Кюстендил XVI Национално състезание по Природни науки и екология (24 – 26.11.2017 г.), като заеха първо място и златен метал в първа възрастова група V – VII клас, с проекта си: „Еко лепило от мляко“

Домакини на състезанието бяха РУО – Кюстендил и VІ ОУ „Св. Паисий Хилендарски“, гр. Кюстендил. Откриването на състезанието се проведе в конферентната зала на Парк-хотел Кюстендил. Поздравителен адрес от Таня Михайлова – зам. министър на образованието и науката бе прочетен от Емилия Григорова – гл. експерт по химия и опазване на околната среда.

Според регламента състезанието се проведе в два кръга. В първия кръг участниците представиха, разработения от тях цялостен проект на постерна сесия – изложба, а във втория кръг проектите се защитаваха публично чрез презентация.

Участниците бяха оценявани от авторитетна, професионална Национална комисия в състав: председател: доц. д-р Божидар Галуцов и членове: проф. д-р Драгомир Янков, проф. д-р Стефка Чанкова-Петрова, проф. д-р Пламен Митов, проф. Нешо Чипев, доц. д-р Стефан Манев, гл. ас. д-р Маргарита Кузманова, учителите от ПМГ „Проф. Емануил Иванов“, гр. Кюстендил – Силвия Стойчева и Силвия Георгиева.

         

 

Участие на деца от СУ „Св. св. Кирил и Методий” – Бургас в празника на БАЛИЗ

 

   На 5 октомври 2017 год. ученици от СУ „Св. св. Кирил и Методий” -  Бургас участваха в празника по повод 25 години  от създаването на Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения /БАЛИЗ/. Организатор на събитието бе сдружение „Св. Иван Рилски” – Бургас, което е член на БАЛИЗ от 23 години. Проведеното в двора на ЦСОП мероприятие предизвика много положителни емоции за участниците. След  приветствията  на официалните гости, музикалните изпълнения и танци, децата се потопиха в празничната атмосфера на различни спортни игри съпроводени с многобройни  награди. Участваха над 40 деца от Бургас и Айтос. Нашите спортисти, водени от ресурсния учител и лицензиран треньор по спорта боче Марияна Георгиева, се представиха блестящо и заслужено спечелиха своите медали, класирайки се на първо място в турнира по боче. По повод успешното сътрудничество между сдружение „Св. Иван Рилски”, което е представителят на БАЛИЗ в Бургас и СУ „Св. св. Кирил и Методий” – Бургас, училището получи награда за признателност и благодарност.

    Председателят на сдружението г-жа Радка Кирова поздрави участниците в празника и им пожела здраве и много успехи.

    Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения е национална мрежа от родителски организации, която работи за достойния и независим живот на лицата с интелектуални затруднения и техните семейства.

    БАЛИЗ се застъпва за провеждане на национална и местна политика, която зачита правата на лицата с интелектуални затруднения и спомага за изграждане на необходимата им подкрепяща среда.

   БАЛИЗ е пълноправен член на Европейската асоциация на доставчиците на услуги за хора с увреждания(EASPD), Европейската асоциация на организации на лица с интелектуални затруднения и техните семейства (Inclusion Europe) и Международното обединение за защита на правата на хората с интелектуални затруднения и техните семейства ( Inclusion International).

                   

Наградени ученици:

Димитър Бориславов Кирчев – IV „г” клас – златен медал

Микаела Николаева Александрова  - VIII „а” клас – златен медал

Велизара Димитрова Христова – IX „г” клас – златен медал