Последни новини

Математика като изкуство

Питате ли се как изглежда математиката през погледа на художниците?

Ние имаме отговор!

Заповядайте във фоайето на СУ „Св. св. Кирил и Методий“, 2-ри етаж, където е експонирана изложба „Денят на ПИ“. С изключително интересни и оригинални творби участват ученици от художествените паралелки в 5, 7, 8, 9 и 11 клас. Особен акцент обаче представляват произведенията на единадесетокласничката Александра Чакърова!

"Денят на числото Пи" се отбелязва по целия свят на 14 март, годишнина, посветена на великия гръцки математик и изобретател Архимед и математическата константа, която той открива. Днес, в родния град на Архимед – Сиракуза (Италия), сред многото артефакти, посветени на гениалния математик, може да се види и паметник на числото Пи.

Изборът на датата се дължи обаче на нейния създател, Лари Шоу, който през 1988 г. решава да посвети 14 март (3 : 14 по англосаксонски) на Архимедовата константа и да празнува точно в 15.00 часа. По този начин съставната цифра точно съответства на стойността на Пи: 3,1415.

Освен, че е вдъхновено от деня на числото ПИ – 14 март, събитието е инициатива на Екипа за ключови компетентности „Математика и ИКТ“ и е част от календара със събития на училището по случай неговата 155-годишнина.