Последни новини

Училището: по-добро място за учене и спорт

Вдъхновени от инициативата на Регионално управление на образованието – Бургас

„Вярната посока“, две емблематични бургаски училища обединиха своите усилия в търсенията си – държат ли правилния курс към сътрудничество, новаторство, инициативност, състезателност и любознателност у учениците си. На 14 юни 2024 г. СУ „Св. св. Кирил и Методий“ и Търговска гимназия пулсираха в едно – ученици и учители се вляха в пълнокръвния поток на едно мащабно съвместно събитие. Обединени от мотото „Вярната посока“, учениците на двете училища премериха сили в три направления – бизнес-предприемачество, спортна викторина „Стани олимпиец“ и състезание по баскетбол. Приветствия и благопожелания към състезателите и участниците отправиха г-жа Валентина Камалиева – старши експерт ОСО, г-жа Христина Димитрова – старши експерт по професионално образование и обучение и директорите на двете гимназии.

Следвайки максимата „Училището: по-добро място за учене и спорт“, петчленните отбори от десетокласници на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ и единадесетокласници на Търговската гимназия представиха своите бизнес идеи за бъдещото развитие на родното школо. Нашият отбор отлично защити идеята си „Предложение за нововъведение в училище - внедряване на нетрадиционен спорт – хокей на трева, и създаване на спортен клуб в училище“, а бъдещият икономически елит достойно отговори на предизвикателството с иновативната си идея „Student“

- онлайн сайт, който е в помощ на ученици и студенти, с огромно разнообразие от помощни средства за всички възрасти. Освен, че подпомага различни каузи и е насочен към опазване на околната среда, новосъздаденият сайт има амбицията да улеснява развитието на учениците и студентите в бургас и България, като им предлага подкрепа и възможности за допълнително обучение.

Образователната викторина „Стани олимпиец“ завърши с равен резултат 1:1 и следва продължение, но пък колцина от читателите знаят кой спорт е игран на Луната? Е, нашите ученици могат да отговорят и ще се готвят за още любопитни предизвикателства.

Третото направление премина не по-малко оспорвано и емоционално – баскетболната среща завърши с победа на отбора на Търговска гимназия – Бургас. Състезателите бяха насърчавани от красивия и вдъхновяващ мажоретен отбор на училището ни.

Има много начини, с които учениците могат да допринесат, за да направят училището си по-добро място за учене и спорт. Мнозина ги използват целенасочено и последователно: помощ към връстниците, модел за подражание чрез добро поведение, уважение към другите, отлични постижения и добродетели във всичко, развиване на технологичните умения, създаване на групи за обучение, взаимоподпомагане и споделяне на учебни материали, включване във физически активности, които освен формата, поддържат ума по-остър, отколкото би бил иначе, организиране на събития.

И това е ВЯРНАТА ПОСОКА!

В един ден, макар и за няколко часа, предшествани от дълга и задълбочена подготовка, ние показахме, че щом има желание за себеразвитие, за повече знания, образователни и спортни постижения, посоката е вярна!