Последни новини

Състезание в памет на Апостола

На 17 февруари 2023 г. по иниациатива на Ученическия съвет в СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Бургас и  учителите по история и цивилизации Петя Николова, Елена Антонова и Мариана Добрева се проведе състезание „Велик и безсмъртен“, посветено на 150 г. от гибелта на Васил Левски. Събитието продължи традицията на почит и уважение към великите личности на България, като част от гражданското и патриотично възпитание на подрастващите.

Състезанието премина в три кръга с участието на три отбора ученици от различни възрасти:

VII клас – Адриан Шивачев, Александра Анастасова, Ивелина Андонова

X клас – Атанас Иванов, Наталия Василева, Николай Янков

XI клас – Габриела Гьокова, Диляна Апостолова, Мартин Апостолов

Въпросите засегнаха биографията, идеите и превратностите в дейността на Апостола, неговите лични качества и обаяние. Учениците се конкурираха да открият верните отговори чрез зададено време, бързина на реакциите и трудност.

Силно въздействие върху присъстващите оказа словото на водещите на състезанието Мария Митева и Атанас Сустов /XI в клас/, драматичните откъси от одата „Левски“ на Иван Вазов в изпълнение на Ивон Михалева /VI б клас/, блестящите рецитатори на стихотворението „Обесването на Васил Левски“ от Христо Ботев - Рая Грозева и Ивелина Илиева /III б клас/, както и крилатите и ценни послания от писмата на Дякона до неговите съратници. Актуално и днес прозвучаха заветите на Левски към бъдещето на България, към днешните ученици и бъдещите поколения.