Последни новини

Ден на Европейските автори в Средно училище "Св. св. Кирил и Методий" - гр. Бургас

Денят на европейските автори е нов и оригинален начин да се откроят богатствата на европейската култура, да се насочи вниманието на младите хора към литературата като към спонтанен и непосредствен акт на представяне и съприкосновение с общоевропейската културна съкровищница.  Споделеното четене някак изведнъж, но не случайно, се превръща в инструмент за индивидуално придобиване на умения – чрез четене, ние, младите хора, да се ангажираме с наболели социални проблеми и смело да се изправим срещу своите лични предизвикателства.

Да! На 27 март 2023 г. стартира една нова и блестяща инициатива на Европейската комисия, безапелационно подкрепена от Центъра за развитие на човешките ресурси – София, ведно с другите Националните агенции на страните-членки на Съвета на Европа. И за да се насърчи четенето при младите хора, да се превърне то в наша културна и духовна необходимост, всеки следващ последен понеделник от месец март ще засиява като празник на книгата, на европейската литература и нейното езиково и културно многообразие.

            Да! Ние, учениците от IX ‘в’ клас на прекрасното бургаско училище, чийто патрон са светите братя Кирил и Методий, последвахме госпожа Мария Габриел, Европейски комисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж, която на 27 февруари, в София, официално откри великолепната общоевропейска инициатива!

            Ние я последвахме и се почувствахме като първопроходци в реализирането на дело, което знаем, ще се превърне в стожер на културния облик на нашата древна и пъстроцветна Европа!

            Сгушени в уютната училищна библиотека, четяхме един на друг редове от интересни европейски книги и се оставяхме мислите ни да политат към всички наши връстници, които в момента правеха същото… Защото сме едно голямо семейство – шарено, многогласно и любознателно.

            До следващо четене, приятели!