Изяви

Изяви

Изяви

Изяви през учебната 2018/2019 г.


Регионални игри на Спешъл Олимпикс

За поредна година бургаското СУ „Св. св. Кирил и Методий” безапелационен победител в Регионалните игри на Спешъл Олимпикс

          

         На 16 април 2019г. в град Бургас се проведе областния кръг на  Националната кампания „Да играем заедно”, част от Националния календар на Спешъл Олимпикс България. Мисията на Спешъл Олимпикс е не само да организира целогодишно спортно-състезателна дейност в различни олимпийски спортове за деца и възрастни с интелектуални затруднения, като им предоставя устойчиви възможности за развитие на тяхната физическа култура, да проявяват смелост, да изпитват радост, но и да осигури възможност да споделят дарбите и уменията си със своите семейства, своите връстници и обществеността. В рамките на инициативата „Да играем заедно” в периода 16 април – 30 април 2019г. съвместно с БСФС се организират спортни състезания по футбол и народна топка с участието на смесени отбори  на младежи с и без интелектуални затруднения. Акцент тази година е да се развие футбола и жени. Състезанието бе открито от Емил Иванов, спортен администратор на Спешъл Олимпикс България. След произнасяне на клетвата на Спешъл Олимпикс, започнаха  спортните двубои. Участниците от СУ „Св. св. Кирил и Методий”, град Бургас за втора поредна година са безапелационни победители в надпреварите по футбол и народна топка. Ръководени от треньора си, старши ресурсен учител Марияна Георгиева, възпитаниците на бургаското школо заслужено спечелиха златните медали и в двата спорта. Пред погледа на свои връстници и родители, те  показаха своите спортни способности и се забавляваха. След състезанието директорът на училището Снежана Няголова поздрави златните медалисти и им пожела още много бъдещи успехи. СУ „Св. св. Кирил и Методий”, град Бургас винаги подкрепя инициативите и участва в спортните мероприятия, организирани от Спешъл Олимпикс България.

           

 


 

НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ 

"КЛЮЧЪТ НА МУЗИКАТА"

Грамота за отлично представяне

 


   

 Трета екологична конференция

„ Да мислим екологично за бъдещето “

 

    От 20 до 22 Март 2019 г. се проведе Трета екологична конференция „ Да мислим екологично за бъдещето “, организирана от:  Катедра Екология и Опазване на Околната Среда, към Факултет по Природни Науки, на  Университет "Проф. д-р Асен Златаров" – Бургас.

    В нея взеха участие 8 ученика от Средно училище „ Св. св. Кирил и Методий “ – Бургас:

 1. Христо Красимиров Минчев, от VII В  клас ;

 2.  Елена Сийкова Йорданова, от VII Г клас ;

 3. Теодора Георгиева Стоянова - Тодорова, от VIII В клас ;

 4. Стела Теодорова Димитрова - Бедрасян, от IX А клас ;

 5. Златомира Радостинова Николова, от IX Б клас ;

 6. Симона Христова Христова, от IX Б клас

 7. Стефани Стефанова Райнова, от IX Б клас ;

 8. Антония Димитрова Пепелянкова, от X Б клас .

    Отличното представяне на презентациите на учениците, с ръководител Станислав Петков Бошнаков – старши учител по химия и опазване на околната среда в Средно училище „Св. св. Кирил и Методий “ – Бургас, се проведе на 21.03.2019 г. (четвъртък ) от 10:00 до 12:30 часа, в Културен център „ Морско казино “ – Бургас, зала „Георги Баев“.

    Всички получиха сертификати за участие, а Стефани Стефанова Райнова, от IX Б клас и нейният ръководител Станислав Петков Бошнаков, бяха наградени с грамоти за екологичен принос.

 


 

We love English

За  първи път Община Бургас  организира провеждането на състезание по Английски език  за ученици от втори клас "We love English". То  е част от Програмата за ранно чуждоезиково обучение на Община Бургас. В надпреварата се включиха 531 ученици от 28 училища. Второкласниците, които представиха достойно СУ "Св. св. Кирил и Методий‘‘  завоюваха първо място в отборното класиране със среден общ резултат над 75%.

                       

В индивидуалното класиране се радваме на едно първо, четири втори и три трети места.

   

 

Първо място:

Адриана Георгиева

Второ място:

Борис Стоянов

Виктория Гагашева

Антони Стоев

 

Мария Добрева

Трето място:

Николай Радев

Дона Василева

Елия Згурова

 

 

С поощрителни награди са девет ученика :

Стоян Танев, Елица Кьовторова, Магдалена Кучумбова, Мартин Азманов, Йоан Петков, Рая Ананиева, Тея Андонова, Теодора Фотева и Мелани Кънчева

С грамоти за участие са 13 ученика:

Калоян Динев, Мая Георгиева, Желиян Дучев, Борис Терзиев, Мария Арнаудова, Гергана Бакалбашиева, Рая Янакиева, Анна Гарбузова, Даниел Стоев, Мелиса Чанкова, Десислава Пашова, Калина Минчева, Максим Вълчев

 

Гордеем се с Вас!

Пожелаваме Ви  много бъдещи успехи!


 

КОЛЕДЕН КОНКУРС

Jingle bells


КОНКУРС "КОЛЕДАРИ - С БЛАГА ВЕСТ И ЗДРАВЕ"

 

          

 


 

ВТОРО БАЛКАНСКО ПЪРВЕНСТВО ПО БОЧЕ

 

 


Бургас играе волейбол

След "Бургас играе баскетбол" през месец дeкември, с нашите момчета се включихме и в инициативата на Община Бургас "Бургас играе волейбол". Много емоции, нови приятели и запознанства и всичко под наслова "Заедно"!


 

          

За поредна година, нашият отбор по речи и дебати на английски език, се включи в поредното състезание този път в Сливен.
Нашето училище беше представено от два отбора-дуо: 

- Мартин - IX Б и Хекмат - X В

- Венелин - XII В и Елизавета - XII В.

Най-малкия, Валентинос от VII Б клас, се
представи с проза, за първи път и зае 6-то място от 12 представили се.


 

НАЙ-УСМИХНАТ КЛАС НА БЪЛГАРИЯ 2018

15 септември - 7 декември

 

Всички участници в конкурса показаха на света, че „Усмивката прави силата!“.

Благодарим Ви за това!

Тази година  в конкурса  участваха повече от 800 снимки. Над 5 000 деца от цяла България казаха ДА на Усмивката в училище и станаха официалните посланици на Усмивката 2018 в България.

Всички деца, участвали в конкурса получиха е-Грамота от Сдружение „Усмивка“ с подкрепата на Община Бургас. Всички учители, участвали в конкурса получиха е-Сертификат от Сдружение „Усмивка“с подкрепата на Община Бургас. За първи път тази година, Сдружението отличава с международни сертификати и грамоти на английски език.

Официалното награждаване се състоя на 07.12.18 г. в сградата на Областна Администрация гр. Бургас, където госпожа Мая Казанджиева, Директор “Социални дейности, здравеопазване и спорт” и Митка Георгиева, Председател на Сдружение „Усмивка“ връчиха с усмивка отличията на присъстващите представители на участниците в конкурса.

 

Заместник областен управител госпожа Севдалина Турманова покани най-креативния клас на Бургас – 2г от СУ „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Бургас за снимка пред коледното дърво на мечтите.

 

 


 

СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБАТА С ХИВ/СПИН

1 декември


ПЛЕНЕР 2018

          


НАЙ-ГОЛЕМИЯТ УРОК В СВЕТА

 

 

По инициатива на Unicef  в СУ „Св. св. Кирил и Методий“ гр. Бургас бе проведен „Най-големият урок в света“  в навечерието на 1-ви ноември  Ден на българските будители. През целия учебен ден учениците от Ученическия съвет представиха на по-малките ученици, интересни факти и презентация, свързани с Възраждането и будителите, след това малките ученици участваха във  викторина, на която се справиха отлично.

           

1 ноември - Ден на народните будители

Учениците от СУ „ Св. св. Кирил и Методий”- град Бургас с различни инициативи изграждащи патриотично възпитание и национално самочуствие.

 

          

     

 


ВКУСНА ЕСЕН


проект „Промоция на здраве”

          

 

На 18.10. 2018 г. в Община Бургас се проведе отчитането и награждаването на участниците в мини училищни здравни проекти.  230 ученици от 3-ти, 4-ти и 5-ти клас взеха участие в дейностите по проекта „Промоция на здраве”. За положения труд и постигнатите успехи бяха отличени с грамота. Най-голям интерес предизвика издадената от участниците книжка със здравословни рецепти и съвети здраве.

 

 

Учениците от СУ „ Св. св. Кирил и Методий”- град Бургас  направиха изложба по повод

1 ноември - Ден на народните будители.

          

Под ръководството на Атанас Стоянов и Коста Славов учениците събраха интересни материали за нашите будители, а талантливите художници сътвориха техните портрети.


Да бъдем заедно

На 04.10.2018 г. - IIIг клас (за учебната 2017/2018 г.) получи поощрителна награда от Община Бургас.

Тя е за участието на класа в конкурс на тема: "Да бъдем заедно". Наградата е грамота, топка и федербал. Участваха учениците, техните родители и г-жа М. Добрева и г-жа М. Котева.

ГРАМОТА


Седмица на четенето

Целта е да се насърчава и повишава грамотността на учениците.


Седмица на програмирането

 

          

 

СУ "Св. св. Кирил и Методий" се включи в Европейската седмица на програмирането.

 

Целите на Европейската седмица на програмирането:

 • Да отбележим творческата изява чрез програмиране
 • Да видим повече възможности
 • Да свържем хората с интерес към програмирането от цяла Европа
 • Да повишим интереса им към технологиите, инженерните науки и математиката

 Инициативи:

 • представяне на: Mарсоход,  игри и работилници –  за ученици;
 • интегрирани и асистирани уроци на тема:  Блоково програмиране с програмата Scratch; Забавни анимации на сериозни теми; 

 

 


Изяви през учебната 2017/2018 г.

Математика без граници

Максим Пламенов Минев от IV д клас спечели сребърен медал в петия финал на международния турнир  " Математика без граници" финал - 2018г., който се проведе в гр. Несебър на 30 юни 2018 г. 

 

 

22 април – Междунараден ден на Земята

        По случай Международния  ден на Земята – 22 април – учениците от профил „География и икономика” при СУ „ Св. св. Кирил и Методий”- град Бургас  проведоха  поредица от инициативи.

Единадесетокласниците от съответния профил поеха инициативата да покажат как по един забавен и полезен начин могат да представят своята позиция. Учениците бяха разделени на екипи: „Еколози”, „Производители” и „Земеделци”. В открит урок всеки екип представи и защити дейността, която смята да развива.Чрез специално създадена брошура екипите илюстрираха екологосъобразната идея на своя проект. Добре защитилата своя проект група, получи от еколозите разрешително  за дейност.

            

     Мария–Магдалена, Лея, Нелина, Теодора, Фанка и Иван  от XIБ клас довършиха изработването на започнатата от класа карта на света от саморъчно изработени и монтирани на една от стените в кабинета по География макети на континенти. С направената от учениците боя от естествени материали те боядисаха стената в синьо и нанесоха водните обекти.

          

     Ръководейки се от мотото на инициативата тази година: „Свържи се с природата” учениците от IXА, Б   и XIБ, В  клас, изработиха макети на комплекси „Еко” и алтернативни източници на енергия. Най–добрите бяха отличени с грамоти.         

          

 

          

     Изхождайки от идеята, че е важно да мислим за природата всеки ден, дванадесетокласничката Даниела  Димитрова изработи контейнери за разделно събиране на отпадъците, които бяха поставени в кабинета по География.

          

     Дванадесетокласниците  заедно със своите родители, отзовали се на техния призив, отбелязаха Деня на Земята, като увеличиха биоразнообразието в училищния двор чрез засаждане на дървета и храсти. Така те показаха, че всяко природосъобразно действие е от значение.


Първо място в Национален конкурс

   На 19 април в Националния дворец на децата в град София се състоя официалното награждаване на учениците, класирани на призови места в Националния конкурс по народно приложно изкуство „Лазарка мома гиздава”. Гости на събитието бяха представители на Министерството на образованието и науката. Жаклин Евгениева Миткова от VIII „а” клас в СУ „Св. св. Кирил и Методий: - Бургас заслужено спечели първото място във втора възрастова група с изработената от нея кукла лазарка. Ръководител на ученичката е ресурсният учител Марияна Георгиева. Конкурсът е организиран от Националния дворец на децата и е част от Националния календар на изяви по интереси на МОН. Провежда се всяка година в навечерието на Великден с цел да се задълбочат и развият познанията на участниците за лазарските обичаи от всички краища на България и техните умения в областта на народното приложно изкуство.

          

    Според регламента могат да участват ученици от 7 до 18 г., разделени в две групи /от І до VІ клас и от VІІ до ХІІ клас/.

    Творбите обхващат следните направления за изработване на детски приложни и обредни предмети:

- кукли "Лазарки" - плоски и обемни (с дървена или телена конструкция) с височина не по-малка от 20 см;

- лазарски носии, накити, кърпи, кошници;

- обредни хлябове и обредни кърпи за тях;

- декоративни  и тъкани пана (размер не по-малък от формат А3).

            На официалното награждаване в Националния дворец на децата, в присъствието на своя ръководител Марияна Георгиева, ученичката Жаклин Миткова получи диплом за първо място и златен медал.


Конкурс - „Лаленце се люлее”

На 30 март 2018г. в залата на Регионална библиотека „Пейо Яворов” – град Бургас се състоя тържественото награждаване на учениците, класирани на призови места в конкурса „Лаленце се люлее”. Мероприятието бе организирано от Община Бургас, Център за подкрепа на личностното развитие - Бургас и Регионална библиотека „Пейо Яворов” – Бургас. Сред наградените бе и Жаклин Евгениева Миткова  от VIII „а” клас, спечелила първо място в своята възрастова група. Под ръководството на старши ресурсен учител Марияна Георгиева, ученичката изработи за  конкурса оригинална кукла лазарка. Творбите бяха оценявани от компетентно жури  в състав: Председател: Красимир Трайков- Зинин, Пепа Ангелова- директор на ЦПЛР- Бургас, Кичка Стефанова- зам.-директор в ЦПЛР- Бургас и Таня Дянкова – Регионална библиотека «Пейо Яворов». Жаклин Миткова получи заслужени похвали по време на награждаването. Конкурсът се проведе в навечерието на Великден и имаше за цел да обогати знанията на учениците за обичая Лазаруване и неговите ритуали в региона и страната, както и да се даде възможност за творческо пресъздаване във вид на кукла на този фолклорен феномен. В конкурсната надпревара право на участие имаха ученици от 7 до 19 год., разпределени в три възрастови групи. Техниката на изпълнение беше без ограничение, като фигурите трябваше да бъдат плоски или обемни, но не по-високи от 30 см. Наградата, която Жаклин получи за своето блестящо представяне в конкурса, бе Грамота за първо място от кмета на Община Бургас г-н Димитър Николов и подаръчна чанта.

                     


 

Конкурс за рисунка - "26 март-Ден на Тракия"

 

Грамота - Елена Джамбазова

Грамота - Симона Георгиева

Грамота - Александра Колева

Грамота - Пламена Инджова

Грамота - Христо Минчев

 

 

 

 


 Национален ученически конкурс „Мила Родино”

Ученици от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ с ръководител Елена Антонова, участваха  в  Националния ученически конкурс „Мила Родино” по повод 140 години от Освобождението на България. Екатерина Ястребова от 10б клас спечели трето място в конкурса за есе и получи грамота и плакет, а Галя Делякова от 11б клас получи грамота за отлично прдставяне.

          

 


 

Първо място в национален конкурс

             

Тодор Чалъков от V „в” клас спечели първо място в Десетия национален конкурс за мартеници „Пижо и Пенда”, организиран от Община Перник и сдружение „Дай, бабо, огънче!” – град Перник. Под ръководството на старши ресурсен учител Марияна Георгиева ученикът изработи оригинална мартеница и заслужено бе високо оценен от компетентното жури. В конкурсната надпревара се включиха деца и ученици от 4 до 18 години от 93 институции. Участниците се представиха с общо 936 мартеници. Тодор Чалъков бе първенец в своята група 10 – 14 години. Изложбата на мартеници, участвали в конкурса, бе открита на 01 март 2018 година от кмета на град Перник г-жа Церовска и посетена от участниците в Пробега на мира. Поради невъзможност на ученика да присъства на награждаването, наградите му бяха изпратени и връчени лично  от директорът на училището г-жа Снежана Няголова. Тодор Чалъков бе награден с диплом за първо място, златен медал и купа. Училището също бе наградено с купа.

             

 


          На 24.02.2018 г. в гр. София, зала „Универсиада“ се проведе Държавен личен шампионат (Републиканско първенство) по джудо за момчета и момичета на възраст до 12 години. Участниците са разпределени в няколко категории, които се определят според възрастта и килограмите им.

          Петър Атанасов Желязков (12 години) – ученик от V „г“ клас , наред с още 60 момчета, взе участие в категория до 34 кг., където спечели златен медал и така стана първия републикански шампион по джудо от гр. Бургас.

 

 

Благодарствена Грамота за успешно реализиране на програма Фулбрайт


 

Грамота за детска рисунка на тема "Аз лекувам"


 

През изминалата 2017 година, нашето училище за втори пореден път се включи в спортната инициатива''Бъди активен",
като този път беше под наслова "Заедно за спорта'' като нашата идея беше наравно с учениците, отново да се включат и
учителите и вече за първи път имахме и участие на родители на ученици от начален курс. "Бъди активен" се провежда от 
две години и е последната седмица на месец септември.
Традиционно в спортната инициатива имаше и волейбол, баскетбол, футбол най-атрактивните лекоатлетически щафети, най-
веселите и емоционални щафетни игри и народна топка и най-атрактивните - Боче и адаптирани игри за ученици със СОП!
Да не пропуснем и фитнеса за най-силните ни ученици  и най-ловките - тенис на маса!
Както винаги организаторите ни изненадаха с награди за победителите - тениски, гривни, значки и стикери! 

Сертификат - Европейски ден на спорта


 

„Нашата класна стая за един устойчив свят“

                

Ученици от СУ „Св.св. Кирил и Методий“ с ръководител Грета Стоянова – старши учител по биология и здравно образование, спечелиха трето място в Европейски конкурс за добри практики в областта на образованието за екологично устойчиво развитие - „Нашата класна стая за един устойчив свят“ по проект SAME WORLD.

Оценяването се извърши на две равнища:

 • На национално ниво

Съгласно критериите за оценяване, национален комитет от експерти по образование по въпросите на екологията и устойчивото развитие  подбра три най-добри практики на национално равнище, който бяха преведени на английски език и изпратени на европейския комитет за оценка на този конкурс.

 • На европейско равнище

Европейският комитет за оценка на този конкурс по проект SAME WORLD, състоящ се от представители на научния борд по проекта и представители на всички партньори по проекта след гласуване  избра най-добрата образователна практика в областта на устойчивост на околната среда измежду националните практики. 

Съвременното училище трябва да предлага не само знания, но и възможности, които развиват и изграждат в учениците личностни качества и качества за гражданско поведение и обществена отговорност, превръщайки традиционното обучение в обучение по всяко време и на всяко място. 

Награди от Национален конкурс

На 18 декември 2017 год. в Областна администрация – Бургас се проведе тържествено награждаване на победителите в Националния конкурс за изработка на кукли  „В очакване на Коледа”. Конкурсът се провежда за четвърта поредна година по инициатива на сдружение „Усмивка&