Изяви

Изяви

Изяви

Изяви през учебната 2018/2019 г.

          

За поредна година, нашият отбор по речи и дебати на английски език, се включи в поредното състезание този път в Сливен.
Нашето училище беше представено от два отбора-дуо: 

- Мартин - IX Б и Хекмат - X В

- Венелин - XII В и Елизавета - XII В.

Най-малкия, Валентинос от VII Б клас, се
представи с проза, за първи път и зае 6-то място от 12 представили се.


СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБАТА С ХИВ/СПИН

1 декември


ПЛЕНЕР 2018

          


НАЙ-ГОЛЕМИЯТ УРОК В СВЕТА

 

 

По инициатива на Unicef  в СУ „Св. св. Кирил и Методий“ гр. Бургас бе проведен „Най-големият урок в света“  в навечерието на 1-ви ноември  Ден на българските будители. През целия учебен ден учениците от Ученическия съвет представиха на по-малките ученици, интересни факти и презентация, свързани с Възраждането и будителите, след това малките ученици участваха във  викторина, на която се справиха отлично.

           

1 ноември - Ден на народните будители

Учениците от СУ „ Св. св. Кирил и Методий”- град Бургас с различни инициативи изграждащи патриотично възпитание и национално самочуствие.

 

          

     

 


ВКУСНА ЕСЕН


проект „Промоция на здраве”

          

 

На 18.10. 2018 г. в Община Бургас се проведе отчитането и награждаването на участниците в мини училищни здравни проекти.  230 ученици от 3-ти, 4-ти и 5-ти клас взеха участие в дейностите по проекта „Промоция на здраве”. За положения труд и постигнатите успехи бяха отличени с грамота. Най-голям интерес предизвика издадената от участниците книжка със здравословни рецепти и съвети здраве.

 

 

Учениците от СУ „ Св. св. Кирил и Методий”- град Бургас  направиха изложба по повод

1 ноември - Ден на народните будители.

          

Под ръководството на Атанас Стоянов и Коста Славов учениците събраха интересни материали за нашите будители, а талантливите художници сътвориха техните портрети.


Да бъдем заедно

На 04.10.2018 г. - IIIг клас (за учебната 2017/2018 г.) получи поощрителна награда от Община Бургас.

Тя е за участието на класа в конкурс на тема: "Да бъдем заедно". Наградата е грамота, топка и федербал. Участваха учениците, техните родители и г-жа М. Добрева и г-жа М. Котева.

ГРАМОТА


Седмица на четенето

Целта е да се насърчава и повишава грамотността на учениците.


Седмица на програмирането

 

          

 

СУ "Св. св. Кирил и Методий" се включи в Европейската седмица на програмирането.

 

Целите на Европейската седмица на програмирането:

  • Да отбележим творческата изява чрез програмиране
  • Да видим повече възможности
  • Да свържем хората с интерес към програмирането от цяла Европа
  • Да повишим интереса им към технологиите, инженерните науки и математиката

 Инициативи:

  • представяне на: Mарсоход,  игри и работилници –  за ученици;
  • интегрирани и асистирани уроци на тема:  Блоково програмиране с програмата Scratch; Забавни анимации на сериозни теми; 

 

 


Изяви през учебната 2017/2018 г.

 

 

22 април – Междунараден ден на Земята

        По случай Международния  ден на Земята – 22 април – учениците от профил „География и икономика” при СУ „ Св. св. Кирил и Методий”- град Бургас  проведоха  поредица от инициативи.

Единадесетокласниците от съответния профил поеха инициативата да покажат как по един забавен и полезен начин могат да представят своята позиция. Учениците бяха разделени на екипи: „Еколози”, „Производители” и „Земеделци”. В открит урок всеки екип представи и защити дейността, която смята да развива.Чрез специално създадена брошура екипите илюстрираха екологосъобразната идея на своя проект. Добре защитилата своя проект група, получи от еколозите разрешително  за дейност.

            

     Мария–Магдалена, Лея, Нелина, Теодора, Фанка и Иван  от XIБ клас довършиха изработването на започнатата от класа карта на света от саморъчно изработени и монтирани на една от стените в кабинета по География макети на континенти. С направената от учениците боя от естествени материали те боядисаха стената в синьо и нанесоха водните обекти.

          

     Ръководейки се от мотото на инициативата тази година: „Свържи се с природата” учениците от IXА, Б   и XIБ, В  клас, изработиха макети на комплекси „Еко” и алтернативни източници на енергия. Най–добрите бяха отличени с грамоти.         

          

 

          

     Изхождайки от идеята, че е важно да мислим за природата всеки ден, дванадесетокласничката Даниела  Димитрова изработи контейнери за разделно събиране на отпадъците, които бяха поставени в кабинета по География.

          

     Дванадесетокласниците  заедно със своите родители, отзовали се на техния призив, отбелязаха Деня на Земята, като увеличиха биоразнообразието в училищния двор чрез засаждане на дървета и храсти. Така те показаха, че всяко природосъобразно действие е от значение.


Първо място в Национален конкурс

   На 19 април в Националния дворец на децата в град София се състоя официалното награждаване на учениците, класирани на призови места в Националния конкурс по народно приложно изкуство „Лазарка мома гиздава”. Гости на събитието бяха представители на Министерството на образованието и науката. Жаклин Евгениева Миткова от VIII „а” клас в СУ „Св. св. Кирил и Методий: - Бургас заслужено спечели първото място във втора възрастова група с изработената от нея кукла лазарка. Ръководител на ученичката е ресурсният учител Марияна Георгиева. Конкурсът е организиран от Националния дворец на децата и е част от Националния календар на изяви по интереси на МОН. Провежда се всяка година в навечерието на Великден с цел да се задълбочат и развият познанията на участниците за лазарските обичаи от всички краища на България и техните умения в областта на народното приложно изкуство.

          

    Според регламента могат да участват ученици от 7 до 18 г., разделени в две групи /от І до VІ клас и от VІІ до ХІІ клас/.

    Творбите обхващат следните направления за изработване на детски приложни и обредни предмети:

- кукли "Лазарки" - плоски и обемни (с дървена или телена конструкция) с височина не по-малка от 20 см;

- лазарски носии, накити, кърпи, кошници;

- обредни хлябове и обредни кърпи за тях;

- декоративни  и тъкани пана (размер не по-малък от формат А3).

            На официалното награждаване в Националния дворец на децата, в присъствието на своя ръководител Марияна Георгиева, ученичката Жаклин Миткова получи диплом за първо място и златен медал.


Конкурс - „Лаленце се люлее”

На 30 март 2018г. в залата на Регионална библиотека „Пейо Яворов” – град Бургас се състоя тържественото награждаване на учениците, класирани на призови места в конкурса „Лаленце се люлее”. Мероприятието бе организирано от Община Бургас, Център за подкрепа на личностното развитие - Бургас и Регионална библиотека „Пейо Яворов” – Бургас. Сред наградените бе и Жаклин Евгениева Миткова  от VIII „а” клас, спечелила първо място в своята възрастова група. Под ръководството на старши ресурсен учител Марияна Георгиева, ученичката изработи за  конкурса оригинална кукла лазарка. Творбите бяха оценявани от компетентно жури  в състав: Председател: Красимир Трайков- Зинин, Пепа Ангелова- директор на ЦПЛР- Бургас, Кичка Стефанова- зам.-директор в ЦПЛР- Бургас и Таня Дянкова – Регионална библиотека «Пейо Яворов». Жаклин Миткова получи заслужени похвали по време на награждаването. Конкурсът се проведе в навечерието на Великден и имаше за цел да обогати знанията на учениците за обичая Лазаруване и неговите ритуали в региона и страната, както и да се даде възможност за творческо пресъздаване във вид на кукла на този фолклорен феномен. В конкурсната надпревара право на участие имаха ученици от 7 до 19 год., разпределени в три възрастови групи. Техниката на изпълнение беше без ограничение, като фигурите трябваше да бъдат плоски или обемни, но не по-високи от 30 см. Наградата, която Жаклин получи за своето блестящо представяне в конкурса, бе Грамота за първо място от кмета на Община Бургас г-н Димитър Николов и подаръчна чанта.

                     


 

Конкурс за рисунка - "26 март-Ден на Тракия"

 

Грамота - Елена Джамбазова

Грамота - Симона Георгиева

Грамота - Александра Колева

Грамота - Пламена Инджова

Грамота - Христо Минчев

 

 

 

 


 Национален ученически конкурс „Мила Родино”

Ученици от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ с ръководител Елена Антонова, участваха  в  Националния ученически конкурс „Мила Родино” по повод 140 години от Освобождението на България. Екатерина Ястребова от 10б клас спечели трето място в конкурса за есе и получи грамота и плакет, а Галя Делякова от 11б клас получи грамота за отлично прдставяне.

          

 


 

Първо място в национален конкурс

             

Тодор Чалъков от V „в” клас спечели първо място в Десетия национален конкурс за мартеници „Пижо и Пенда”, организиран от Община Перник и сдружение „Дай, бабо, огънче!” – град Перник. Под ръководството на старши ресурсен учител Марияна Георгиева ученикът изработи оригинална мартеница и заслужено бе високо оценен от компетентното жури. В конкурсната надпревара се включиха деца и ученици от 4 до 18 години от 93 институции. Участниците се представиха с общо 936 мартеници. Тодор Чалъков бе първенец в своята група 10 – 14 години. Изложбата на мартеници, участвали в конкурса, бе открита на 01 март 2018 година от кмета на град Перник г-жа Церовска и посетена от участниците в Пробега на мира. Поради невъзможност на ученика да присъства на награждаването, наградите му бяха изпратени и връчени лично  от директорът на училището г-жа Снежана Няголова. Тодор Чалъков бе награден с диплом за първо място, златен медал и купа. Училището също бе наградено с купа.

             

 


          На 24.02.2018 г. в гр. София, зала „Универсиада“ се проведе Държавен личен шампионат (Републиканско първенство) по джудо за момчета и момичета на възраст до 12 години. Участниците са разпределени в няколко категории, които се определят според възрастта и килограмите им.

          Петър Атанасов Желязков (12 години) – ученик от V „г“ клас , наред с още 60 момчета, взе участие в категория до 34 кг., където спечели златен медал и така стана първия републикански шампион по джудо от гр. Бургас.

 

 

Благодарствена Грамота за успешно реализиране на програма Фулбрайт


 

Грамота за детска рисунка на тема "Аз лекувам"


 

През изминалата 2017 година, нашето училище за втори пореден път се включи в спортната инициатива''Бъди активен",
като този път беше под наслова "Заедно за спорта'' като нашата идея беше наравно с учениците, отново да се включат и
учителите и вече за първи път имахме и участие на родители на ученици от начален курс. "Бъди активен" се провежда от 
две години и е последната седмица на месец септември.
Традиционно в спортната инициатива имаше и волейбол, баскетбол, футбол най-атрактивните лекоатлетически щафети, най-
веселите и емоционални щафетни игри и народна топка и най-атрактивните - Боче и адаптирани игри за ученици със СОП!
Да не пропуснем и фитнеса за най-силните ни ученици  и най-ловките - тенис на маса!
Както винаги организаторите ни изненадаха с награди за победителите - тениски, гривни, значки и стикери! 

Сертификат - Европейски ден на спорта


 

„Нашата класна стая за един устойчив свят“

                

Ученици от СУ „Св.св. Кирил и Методий“ с ръководител Грета Стоянова – старши учител по биология и здравно образование, спечелиха трето място в Европейски конкурс за добри практики в областта на образованието за екологично устойчиво развитие - „Нашата класна стая за един устойчив свят“ по проект SAME WORLD.

Оценяването се извърши на две равнища:

  • На национално ниво

Съгласно критериите за оценяване, национален комитет от експерти по образование по въпросите на екологията и устойчивото развитие  подбра три най-добри практики на национално равнище, който бяха преведени на английски език и изпратени на европейския комитет за оценка на този конкурс.

  • На европейско равнище

Европейският комитет за оценка на този конкурс по проект SAME WORLD, състоящ се от представители на научния борд по проекта и представители на всички партньори по проекта след гласуване  избра най-добрата образователна практика в областта на устойчивост на околната среда измежду националните практики. 

Съвременното училище трябва да предлага не само знания, но и възможности, които развиват и изграждат в учениците личностни качества и качества за гражданско поведение и обществена отговорност, превръщайки традиционното обучение в обучение по всяко време и на всяко място. 

Награди от Национален конкурс

На 18 декември 2017 год. в Областна администрация – Бургас се проведе тържествено награждаване на победителите в Националния конкурс за изработка на кукли  „В очакване на Коледа”. Конкурсът се провежда за четвърта поредна година по инициатива на сдружение „Усмивка”, в партньорство с читалище „Св. св. Кирил и Методий 1985” – град Бургас и под патронажа на Заместник Областния Управител на Бургас г-жа Севдалина Турманова. Според регламента в трите раздела „Автентична кукла”, „Кукла-ангел” и „Кукла по избор”,  творбите трябваше да се изработят от плат, керамика, вълна, стъкло, кратунки, шума, зебло, дантели и др., без хартия. След приключване на конкурса произведенията бяха разпродадени в Благотворителен базар, а финансовите средства от него бяха използвани за деца, чийто семейства са пострадали при наводнението през месец октомври 2017 год. в Община Камено. По този начин конкурсът бе част от подкрепата на инициативата „Подари Коледа на дете, за да има повече усмихнати очички!”.  Компетентното жури оцени достойно и класира сред 356 изпратени творби като най-добра изработка куклата –ангел на Катрин Кирчева Неделчева от V „в” клас. Наградите бяха връчени лично от г-жа Севдалина Турманова, заместник областен управител на Бургас. Сред наградените в конкурса бяха много наши ученици, ръководени от старши ресурсен учител Марияна Георгиева. Те също получиха  грамоти и сертификати.

 

               

Награди:

Катрин Кирчева Неделчева – V „в” клас -  Раздел „Кукла – ангел”  - статуетка, грамота, сертификат, подаръчна чанта.

Симеон Веселинов Панайотов – I „б” клас – Раздел „Кукла по избор” – грамота за участие, сертификат за участие.

Микаела Николаева Александрова – VIII „а” клас -  Раздел „Автентична кукла ” – грамота за участие, сертификат за участие.

Венцислав Радков Иванов – X „б” клас -  Раздел „Кукла по избор” – грамота за участие, сертификат за участие.

Розалия Данаилова Динкова – XII „г” клас - Раздел „Кукла - ангел” – грамота за участие, сертификат за участие.

СУ „Св. св. Кирил и Методий” – град Бургас - статуетка

 

               

 


 

Награди от национален конкурс за детска рисунка

Ученици от СУ „Св. св. Кирил и Методий” – Бургас получиха награди от участието си в национален конкурс за детска рисунка на тема „Аз лекувам”. Конкурсът бе организиран от Медицински университет – Варна и свързан с отбелязване на 30 годишния юбилей от създаването на единственото в Източна България Детско отделение за интензивно лечение /ДОИЛ/ към УМБАЛ „СВ. Марина” – град Варна. Целта на конкурса бе да се даде възможност чрез своите рисунки децата да покажат таланта си, както и мечтите,свързани с благородната професия на лекаря и медицинската сестра, да се стимулира детската фантазия и творчество за създаване на оригинални детски рисунки. Според регламента право на участие имаха деца до 12 години с различни техники,с моливи, пастели, флумастери, водни и маслени бои.  Творбите се оценяваха от 7 членно жури, а отличените участници бяха обявени на Тържествения концерт в зала „Пленарна” на Община Варна на 30 ноември 2017 година. На това събитие бяха съобщени имената на нашите ученици Тодор Чалъков от V „в” клас и Максим Йолов от V „г” клас като носители на поощрителни награди. Те участваха в конкурса под ръководството на старши учител Марияна Георгиева .Това е голям успех за момчетата, чиито творби бяха забелязани и достойно оценени от компетентното жури сред 456 рисунки на деца от различни области на България. Поради невъзможност на младите творци лично да  присъстват на награждаването, наградите бяха изпратени до училището и тържествено връчени от заместник директорите по учебната дейност г-жа Милена Гиргицова и г-жа Станислава Димитрова.

                     

Награди:

Тодор Георгиев Чалъков – V „в” клас – Грамота за поощрителна награда, Подаръчна чанта.

Максим Атанасов Йолов - V „г” клас – Грамота за поощрителна награда, Подаръчна чанта.

СУ „Св. св. Кирил и Методий” – град Бургас - Грамота, Подаръчна чанта.


 

Първо място в национален конкурс

На 14 декември 2017 год. в Националния дворец на децата в град София бяха оповестени резултатите от Националния конкурс по народно приложно изкуство „От Коледа до Васильовден”, организиран от Националния  дворец на децата, съвместно с Министерството на образованието и науката. Конкурсът се провежда всяка година и има за цел да съхрани и популяризира българските народни обичаи, да стимулира интереса на участниците към богатото наследство на народното приложно изкуство.  Според регламента в трите направления „Етнография”, „ Изобразително изкуство” и „Литературно творчество”, право на участие имаха ученици от I  до  XII клас, разделени в три групи. В направление „Етнография”, раздел „Апотропейни предмети” – кукли, Велизара Димитрова Христова от IX „г” клас бе класирана на първо място в трета възрастова група. Ученичката участва  с оригинална кукла  „Коледар” под ръководството на старши ресурсен учител Марияна Георгиева. Наградата бе изпратена до училището и тържествено връчена от директора г-жа Снежана Няголова.

 

                   

Награда:

Велизара Димитрова Христова – IX „г” клас, първо място – диплом и златен медал

 

 


Фолклорен фестивал

                  

На 19.11.2017 вокална група ,,От извора'' при СУ,,Св. св. Кирил и Методий'' с ръководител Кольо Йорданов взе участие в национален фолклорен фестивал ,,Созополска дъга''-гр.Созопол, на който при голяма конкуренция и участие на вокални групи зае призовото I място в своята възрастова група със своите две изпълнения - ,,Ай да идем Яно'' и ,,Станиното лице''.

                  

Грамота

 


За инициативата ,, ГЛОБАЛНИ ДНИ ЗА ДЕЙСТВИЕ‘‘

/06.11.2017- 12.11.2017/

 

06.11  Понеделник

Обявяване на програмата.

                      Поставяне на кутия - инкубатор за зелени идеи.                       

 

 

 

 

07.11 Вторник

Световен ден на Екоучилищата.

В знак на съпричастност към идеите на Екологичното образование

обявяваме дрескод зелено.

 Ученици и учители носят зелено облекло или отличителен зелен символ.

 

 

 

08.11 Сряда

,,Еко послания към небето“

Ученици записват еко послания върху зелени балони, които се пускат в небето.

 

 

 

 

09.11 Четвъртък

Опазване на природата от замърсяване с пластмаса.

Предаване на пластмасови капачки с цел рециклиране на пластмаса и благотворителност.

 

10.11 Петък

Награждаване на най-добрите зелени идеи.

Изготвяне и изпращане на предложения за опазване на природата до отдел ,,Околна среда“ гр.Бургас

 

 

 

 

 

11.11 Събота

10:00 часа пред заведение ,,Чадъра“

,,Ден с Екологични Возила‘‘ 

 

 

 

 

 

 


В музея на Петя Дубарова

Репортаж на Моника Василева Ганчева VIIIБ  клас

 

Прекрасно – всичко: къщата, градинката, книгите на Петя, издадени след нейната смърт през 1979 г., стълбите пред дома – сцената на Петя. Обичала да свири на китарата си и да пее, седнала на стълбите, а хората се спирали, за да послушат.

Уникално преживяването за

всички нас от 8Б клас.

Малката стаичка на Петя – навярно тук са родени много от нейните стихове.

              

Петя Дубарова – един пример за талант и за характер. Петя е носела силен дух и е водела своята битка – да бъде чута.

Срещата ни с нея беше уникално преживяване!

 

 

 

Здравен проект "Здравословната промяна"

      За отличното изпълнение на мини здравен проект "Здравословната промяна" СУ "Св. св. Кирил и Методий" - Бургас 
беше наградено на официална церемония в Заседателната зала  на Общината. Проектът беше финансиран от 

дирекция "Социални дейности, здравеопазване и спорт" и в него  участваха 150 ученици от  ІІІ-ти и V клас.

Те се запознаха с болестите, свързани с неправилното хранене и ниската физическа активност, състезаваха се

при приготвяне на здравословни менюта,  в спортни игри  и здравни олимпиади, научиха се да разчитат етикетите

 и да разпознават вредните храни. Убедиха се, че разнообразното здравословно х